It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Εισαγωγή Παρουσίαση Στρατηγικού Σχεδίου

Σχολίασε!
Κοινοποίηση

Η κεντρική ιδέα που διαπερνά οριζόντια τις δράσεις του  στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι ότι η ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί μια ευκαιρία για την προώθηση και υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που μπορούν να αλλάξουν θεμελιακά τη λειτουργία της Περιφέρειας ως οργανισμού για τους υπάλληλους της, αλλά και την εμπειρία χρήσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας όσων διαμένουν, επιχειρούν, την επισκέπτονται ή με οποιονδήποτε τρόπο συναλλάσσονται μαζί της.

Η δεύτερη ενότητα τοποθετεί το πλαίσιο της στρατηγικής σε ένα καμβά που περιλαμβάνει το εθνικό και διεθνές πλαίσιο ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Παραθέτει το βασικό εγχώριο θεσμικό πλαίσιο με τους νόμους που το αποτελούν. Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη, με τάσεις ανόδου προς την πρώτη, κατηγορία χωρών σε θέματα ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επίσης,  αναφέρει ενδεικτικές μελέτες του ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο του World Economic Forum που καταδεικνύουν τη θετική συσχέτιση της ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την αύξηση του ΑΕΠ και την απασχόληση. Το εθνικό σχέδιο δράσης της Ελλάδας για την ανοικτή διακυβέρνηση παρουσιάζεται αναλυτικά καθώς η μεθοδολογία διαμόρφωσης και διάρθρωσης του έχει αξιοποιηθεί στον σχεδιασμό της στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας .

Η τρίτη ενότητα θέτει το όραμα στο τέλος του 2019 η Δυτική Μακεδονία να γίνει μια περιφέρεια διαφανής και αποτελεσματική με θεσμούς και υπηρεσίες που ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους σε αυτήν, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους.

Η τέταρτη ενότητα παρουσιάζει τη δράση της ανοικτής ηλεκτρονικής διαβούλευσης με στόχο τη συστηματική συμμετοχή πολιτών και συλλογικών φορέων στις διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών της περιφέρειας.

Η πέμπτη ενότητα παρουσιάζει τη δράση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με στόχο την διεύρυνση της χρήσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), το δραστικό περιορισμό των εκτυπώσεων και την επιτάχυνση της εσωτερικής και εξωτερικής συνεργασίας.

Η έκτη ενότητα παρουσιάζει τη δράση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών με στόχο τη μεθοδική δημιουργία και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες, επιχειρήσεις και άλλους φορείς.

Η έβδομη ενότητα παρουσιάζει τη δράση για μια περιφέρεια προσιτή στον πολίτη και τον επιχειρηματία με στόχο την ανάρτηση οργανογραμμάτων και στοιχείων επικοινωνίας των στελεχών, τη συστηματοποίηση της ανάρτησης δημοσίων ανοικτών δεδομένων, τη ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη των συνεδριάσεων των οργάνων καθώς και τη παρουσία και επικοινωνία της περιφέρειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η όγδοη ενότητα παρουσιάζει τη δράση για την καινοτομία από όλους πρός όλους με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας πληθοπορισμού (crowdsourcing) όπου πολίτες, φορείς και κάθε ενδιαφερόμενος θα καταθέτουν ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Η ένατη ενότητα παρουσιάζει τη δράση για τον ανοικτό συμμετοχικό προϋπολογισμό με στόχο να είναι οι πολίτες σε θέση να κατανοήσουν με διαφανή τρόπο τις διαδικασίες συγκρότησης και τα δεδομένα εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν κι οι ίδιοι με προτάσεις στις σχετικές διαδικασίες.

Η δέκατη ενότητα παρουσιάζει τη δράση για τον e-συμπαραστάτη με στόχο την πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη των αρμοδιοτήτων του περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης έτσι ώστε να ενισχυθεί η θετική επίδραση της διαμεσολαβητικής του δραστηριότητας τόσο στη λειτουργία της περιφέρειας όσο και στην ποιότητα της σχέσης της με πολίτες και επιχειρήσεις.

Η ενδέκατη ενότητα παρουσιάζει τη δράση για τις έξυπνες υποδομές με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας ιδιωτικού νέφους έτσι ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών, η μείωση του κόστους και οικονομίες κλίμακας.

Η δωδέκατη ενότητα παρουσιάζει τον τρόπο παρακολούθησης με στόχο την εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας και μεθόδου επιμελούς επίβλεψης και συνεχούς ανάδρασης μέσα από την αξιοποίηση των απόψεων των ενδιαφερομένων για την υλοποίηση και επικαιροποίηση του στρατηγικού.

Ο ιστοχώρος διαχειρίζεται από την Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΔΜ.