It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Αρχική Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 (Α φάση-Στρατηγικός Σχεδιασμός)ΑΠ 04. Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και Οικονομικής Κατάστασης της Περιφέρειας
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής ικανότητας της Περιφέρειας και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της

ΑΠ 04. Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και Οικονομικής Κατάστασης της Περιφέρειας
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής ικανότητας της Περιφέρειας και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της

Ποιες ανάγκες ή προβλήματα κρίνετε ότι υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στον τομέα “Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και Οικονομικής Κατάστασης της Περιφέρειας”;

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα προβλήματα που αναφέρατε;

Απαντήστε αφού πρώτα συμβουλευτείτε το παρακάτω κείμενο.

Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και Οικονομικής Κατάστασης της Περιφέρειας

Η Αιρετή Περιφερειακή Αρχή πιστεύει σε μια Διακυβέρνηση με ξεκάθαρα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Προωθεί μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση σε επίπεδο Περιφέρειας, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου διεκπεραίωσης των καθημερινών συναλλαγών των πολιτών/επιχειρήσεων με τις υπηρεσιακές δομές. Υιοθετεί σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και προωθεί την ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως ενιαία πλατφόρμα επικοινωνίας, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας. Ανατρέπει χρόνια στερεότυπα και αγκυλώσεις, δημιουργώντας ένα ανθρωποκεντρικό πλαίσιο δημόσιας διοίκησης.
Όπως προαναφέρθηκε, η επίτευξη του Στρατηγικού Στόχου εσωτερικής ανάπτυξης του Άξονα αυτού αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την επίτευξη των Στρατηγικών Στόχων περιφερειακής ανάπτυξης των τριών υπολοίπων Αξόνων. Στο πλαίσιο του 4ου Άξονα, ο Στρατηγικός Στόχος συντίθεται από δύο άξονες παρέμβασης:

  • Την ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής ικανότητας της Περιφέρειας, μέσω του εκσυγχρονισμού της, σύμφωνα με τις αρχές της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας και της βελτίωσης του συντονισμού του κράτους, με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων χωρίς αποκλεισμούς.
  • Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας, μέσω βελτίωσης του συστήματος διοίκησης του προσωπικού, της ορθολογικής κατανομής των ανθρώπινων πόρων, της ενίσχυσης του ρόλου και της διοίκησης των υψηλόβαθμων στελεχών καθώς και της παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών κατάρτισης/εκπαίδευσης, με στόχο την ατομική ανάπτυξη των υπαλλήλων και τη βελτίωση της ικανότητας ανταπόκρισής τους στις ανάγκες των διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Οι ανωτέρω στρατηγικοί άξονες παρέμβασης θα επιτευχθούν, κυρίως, με την προώθηση της ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να αλλάξουν θεμελιακά τη λειτουργία της ΠΔΜ καθώς και την εικόνα της ως οργανισμού στα μάτια των εργαζομένων της αλλά και στις αντιλήψεις όσων διαμένουν, επιχειρούν, την επισκέπτονται ή με οποιονδήποτε τρόπο συναλλάσσονται μαζί της. Με τη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση «Επιστημονική και οργανωτική υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Ανοιχτή Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» , εξαγγέλθηκε η πολιτική βούληση και δέσμευση που υπάρχει από πλευράς ΠΔΜ για προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως «ενιαίας πλατφόρμας επαφής των πολιτών, αλλά και ελέγχου του έργου της πολιτείας». Η Σύμβαση αυτή σηματοδοτεί το πρώτο βήμα ενός πρωτοπόρου εγχειρήματος που, μέσω «αξιοποίησης των διαθέσιμων υλικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», έχει στόχο τη συμμετοχικότητα, τη συναπόφαση, την προτυποίηση και πιστοποίηση, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την «αξιολόγηση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης μέσα από τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Είναι σημαντικό ότι η όλη προσπάθεια στηρίζεται στην κινητοποίηση των ίδιων των δυνάμεων της Περιφέρειας, ως αναγκαία προϋπόθεση του εγχειρήματος .
Λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κεντρική στρατηγική επιδίωξη της ΠΔΜ για την πενταετία 2015-2019 είναι η αύξηση της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών στις κοινές υποθέσεις του δημόσιου βίου καθώς και η αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, πληροφοριακών συστημάτων και εξοπλισμού. Πέρα από τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και τη διαρκή συμμετοχή των πολιτών και επιχειρήσεων στο τοπικό γίγνεσθαι, εξέχουσα στρατηγική σημασία έχουν οι στόχοι της πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα, της ανάπτυξης υποδομών υπολογιστικού νέφους, της δημιουργίας ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και της συνεχούς και συστηματικής βελτίωσης των δεξιοτήτων του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας αλλά και των πολιτών και επιχειρήσεων στη χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ .
Συγκεκριμένα, αναλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

  • Εφαρμογή ανοικτής ηλεκτρονικής διαβούλευσης, μέσω προσαρμοσμένης πλατφόρμας, με στόχο τη συστηματική συμμετοχή των πολιτών και κάθε είδους ενδιαφερόμενων στις διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικής.
  • Καθιέρωση ηλεκτρονικής επικοινωνίας και διακίνησης εγγράφων, με στόχο την διεύρυνση της χρήσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e-mail), το δραστικό περιορισμό των εκτυπώσεων και την επιτάχυνση της εσωτερικής και εξωτερικής συνεργασίας.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με στόχο την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες, επιχειρήσεις και άλλους φορείς.
  • Δράση για μια περιφέρεια προσιτή στον πολίτη και τον επιχειρηματία, με στόχο την ανάρτηση οργανογραμμάτων και στοιχείων επικοινωνίας των στελεχών, τη συστηματοποίηση της ανάρτησης δημοσίων ανοικτών δεδομένων, τη ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη των συνεδριάσεων των οργάνων καθώς και την παρουσία και επικοινωνία της Περιφέρειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Δράση για την καινοτομία από όλους προς όλους, με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας πληθοπορισμού (crowdsourcing), όπου πολίτες, φορείς και κάθε ενδιαφερόμενος θα καταθέτουν ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών.
  • Καθιέρωση ανοικτού συμμετοχικού προϋπολογισμού, με στόχο να είναι οι πολίτες σε θέση να κατανοήσουν με διαφανή τρόπο τις διαδικασίες συγκρότησης και τα δεδομένα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν κι οι ίδιοι με προτάσεις στις σχετικές διαδικασίες.
  • Υλοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας e-συμπαραστάτη, με στόχο την πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη των αρμοδιοτήτων του περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η θετική επίδραση της διαμεσολαβητικής του δραστηριότητας, τόσο στη λειτουργία της Περιφέρειας όσο και στην ποιότητα της σχέσης της με πολίτες και επιχειρήσεις.
  • Υιοθέτηση/χρήση έξυπνων υποδομών, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας ιδιωτικού νέφους, έτσι ώστε να επιτευχθεί βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών, μείωση κόστους και οικονομίες κλίμακας.

Απώτερος στόχος είναι μια ευρεία, ποιοτική και αναπτυξιακά βιώσιμη διασύνδεση μεταξύ της ίδιας της Περιφέρειας, των πολιτών αλλά και κάθε είδους εμπλεκομένων στις δραστηριότητές της. Μαζί με τη βελτίωση και εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας επιδιώκεται η ανάδειξη τεχνολογικών καινοτομιών που συνεισφέρουν θετικά στη διοικητική ικανότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας την επίτευξη των στόχων περιφερειακής ανάπτυξης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ΠΔΜ συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίτευξη του εθνικού αναπτυξιακού οράματος, καθώς μια αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση, βασισμένη στις νέες ΤΠΕ, θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα.

Ο ιστοχώρος διαχειρίζεται από την Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΔΜ.