It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Αρχική Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 (Α φάση-Στρατηγικός Σχεδιασμός)Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 (Α φάση-Στρατηγικός Σχεδιασμός)

Ευχαριστήριο Σημείωμα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έθεσε το εγκεκριμένο κατ’ αρχήν Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού 2015-2019 σε δημόσια διαβούλευση, από 8/2/2016 έως 29/2/2016, καλώντας τους πολίτες, τις ενώσεις πολιτών, τους τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της Περιφέρειας να αξιολογήσουν και να εμπλουτίσουν το κείμενο του Σχεδίου, διατυπώνοντας την άποψή τους επί των επιμέρους ενοτήτων του και να καταθέσουν προτάσεις για έργα και δράσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Παράλληλα, το Σχέδιο τέθηκε προς συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης (Συνεδρίαση 9ης Μαρτίου 2016).

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων κατατέθηκαν και εκφράστηκαν εποικοδομητικές απόψεις/προτάσεις πολιτών, φορέων και μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπως αυτές αποτυπώνονται συνοπτικά στην ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2015-2019 και διατύπωσαν/κατέθεσαν τις προτάσεις και απόψεις τους σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα, τις ανάγκες και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την τρέχουσα περίοδο από την Περιφέρεια.

Όλες οι απόψεις-προτάσεις θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού αλλά και του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2019 Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Δεδομένου ότι τα περισσότερα σχόλια-προτάσεις αναφέρονται στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό (Β΄ φάση), η ενσωμάτωσή τους στο τελικό κείμενο θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, οπότε και θα αναρτηθεί η τελική Έκθεση Αποτελεσμάτων Διαβούλευσης.

Η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να επιδιώκει με συνέπεια την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των φορέων σε ένα ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες, με σεβασμό στις απόψεις και θέσεις όλων και με εμπιστοσύνη και πίστη στις δυνατότητες και το μέλλον του τόπου.

«Μαζί παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο μας»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 (Α φάση-Στρατηγικός Σχεδιασμός)

Τι είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και ποιος είναι ο σκοπός του;


Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 είναι ένα ολοκληρωμένο πολυτομεακό πρόγραμμα περιφερειακής και οργανωτικής της ανάπτυξης, η κατάρτιση του οποίου προβλέπεται από το άρθρο 268 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) και την αριθμ. 35829/22-9-2014 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ Β΄/2642/6-10-2014, ΑΔΑ: 7ΕΥ9Ν-ΓΦ7).

Σκοπός του είναι να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την άσκηση του αναπτυξιακού της ρόλου, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού και χωρικού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι και οι προτεραιότητες της τοπικής ανάπτυξης, καθώς και η οργάνωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Νομικών της Προσώπων και παράλληλα εξειδικεύονται οι δράσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος πραγματοποιείται από την Εκτελεστική Επιτροπή με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, η οποία και συντάσσει το σχέδιο του Προγράμματος σε συνεργασία με τα όργανα της διοίκησης, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (Π.Τ.Α) και τα Νομικά Πρόσωπα της Περιφέρειας.

Τι είναι το Στρατηγικό Σχέδιο που τίθεται προς διαβούλευση;


Το Στρατηγικό Σχέδιο, όπως εγκρίθηκε κατ’ αρχήν με την υπ’ αριθ.  22/27 -1-2016 (ΑΔΑ: 74ΔΗ7ΛΨ-ΥΒΗ) απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελεί το 1ο Μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΔΜ 2015-2019 και περιλαμβάνει:

  • την αποτύπωση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής και του εσωτερικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας

  • το όραμα και τις αρχές λειτουργίας και διακυβέρνησης

  • τη στρατηγική περιφερειακής και εσωτερικής ανάπτυξης και

  • τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας, υπό τη μορφή Αξόνων – Μέτρων – Στόχων.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη της διαδικασίας κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και η ουσία του είναι να περιγράψει το πλαίσιο που συνοψίζει τις στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας και να καταγράψει τις δυνατότητες υλοποίησης αυτών των στρατηγικών επιλογών τα επόμενα χρόνια.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω στη διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου;


Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θέτει το εγκεκριμένο κατ’ αρχήν Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού 2015-2019 σε δημόσια διαβούλευση, από 8/2/2016 έως 29/2/2016, και καλεί τους πολίτες, τις ενώσεις πολιτών, τους τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της Περιφέρειας:

  • να αξιολογήσουν και να εμπλουτίσουν το κείμενο του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού, διατυπώνοντας την άποψή τους επί των επιμέρους ενοτήτων του ή/και

  • να καταθέσουν τις προτάσεις τους για συγκεκριμένα έργα και δράσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Με την πεποίθηση πως «Μαζί παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο μας», επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή όλων σε ένα ουσιαστικό διάλογο για τους στόχους και τη στρατηγική της Δυτικής Μακεδονίας για τα επόμενα χρόνια. Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού οράματος της Περιφερειακής Αρχής βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας, από τον οποίο ξεκινά και στον οποίο καταλήγει κάθε αναπτυξιακή πολιτική. Για το λόγο αυτό, οι εμπειρίες, οι γνώσεις και οι ικανότητες όλων των εμπλεκομένων μερών (πολιτών και φορέων) έχουν τη δυναμική να βοηθήσουν καθοριστικά την Περιφέρεια να λάβει καλύτερες αποφάσεις, ώστε να ικανοποιήσει στο βέλτιστο βαθμό τις ανάγκες τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού,  Παρουσίασή του σε μορφή αρχείου PowerPoint και video από την Παρουσίασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα τους ακόλουθους συνδέσμους:

  1. Πλήρες κείμενο Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019

  2. Παρουσίαση Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019, σε μορφή αρχείου PowerPoint (Εναλλακτικά σε PDF)

  3. Παρουσίαση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 στη 2η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (27-1-2016) (Video)

 Πώς μπορώ να υποβάλω τα σχόλια και τις προτάσεις μου;


Α. Για την υποβολή σχολίων και απόψεων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρούσα πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης (https://opengov.pdm.gov.gr/cons/).

Εναλλακτικά, μπορείτε να καταθέσετε τις όποιες παρατηρήσεις ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά στις παρακάτω διευθύνσεις, σημειώνοντας την ενότητα του Σχεδίου στην οποία αναφέρονται:

  • ταχυδρομικά, στην:

    Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
    Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
    Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής
    Περιοχή ΖΕΠ
    50 100 Κοζάνη
    ή

  • ηλεκτρονικά, αποστέλλοντας το αρχείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: epix@pdm.gov.gr

Β. Τις προτάσεις σας για συγκεκριμένα έργα, δράσεις και ενέργειες που εκτιμάτε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, προκειμένουν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του Στρατηγικού Σχεδιασμού, μπορείτε να τις καταθέσετε μόνο ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά, υποβάλλοντας συμπληρωμένο το σχετικό Ερωτηματολόγιο προτάσεων.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;


Για οποιαδήποτε πληροφορία – διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Υπεύθυνους Διαβούλευσης στα παρακάτω τηλέφωνα:

Δημήτριος Μαυροματίδης

2461052740

Αθανασία Λακκίτα

2461052729

Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος

2461052728

Ο ιστοχώρος διαχειρίζεται από την Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΔΜ.