It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Επιστροφή Κανονισμός διαβούλευσης

Κοινοποίηση

Άρθρο 1 – Πεδίο Εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός ορίζει τα θέματα σχετικά με τις διαδικασίες ηλεκτρονικής διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης.

Άρθρο 2 – Σκοπός της διαβούλευσης

Η διαβούλευση είναι μια ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε τη συλλογική μας πραγματικότητα, ενισχύοντας το ρόλο των πολιτών και γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται απο τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και εν συνεχεία αξιοποιούνται στο τελικό κείμενο.

Άρθρο 3 – Γενικές αρχές και οφέλη της διαβούλευσης

Η διαβούλευση διενεργείται σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η διάχυση της πληροφορίας και η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής.

Άρθρο 4 – Δομή και περιεχόμενο

Το κείμενο/α προς διαβούλευση μπορεί να συνοδεύεται από βοηθητικά κείμενα που θα αναρτώνται στον ιστοχώρο διαβούλευσης και θα έχουν χαρακτήρα τεκμηρίωσης. Οτιδήποτε αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης θα πρέπει να παρέχεται στα συμπληρωματικά κείμενα (π.χ, εκθέσεις συνεπειών).

Άρθρο 5 – Στάδια διαβούλευσης

Η διαβούλευση μπορεί να εφαρμοστεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που είναι το αρχικό και αφορά στη συγκέντρωση και ανάλυση στοιχείων, παραμέτρων και απόψεων γύρω από ένα θέμα πολιτικής/διοίκησης, για το οποίο πρέπει να ληφθεί απόφαση. Σε διαβουλεύσεις αυτού του είδους για το αρχικό στάδιο ενός θέματος πολιτικής/διοίκησης δεν υπάρχει προσχέδιο απόφασης και η διαβούλευση γίνεται είτε πάνω σε ορισμένα ερωτήματα ή και σε κείμενα θέσεων, μελέτες κλπ.

Το δεύτερο στάδιο είναι το προχωρημένο, όταν δηλαδή έχει προηγηθεί το πρώτο στάδιο της συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων και η διοίκηση της περιφέρειας είναι έτοιμη να λάβει μια απόφαση. Σε αυτό το στάδιο η διαβούλευση γίνεται πάνω στο προσχέδιο της απόφασης.

Άρθρο 6 – Διαδικασία και τρόποι συμμετοχής

Η διαδικασία διαβούλευσης ξεκινά με τη δημοσίευση του υλικού προς διαβούλευση στο διαδικτυακό τόπο ειδικού σκοπού, όπου θα φιλοξενηθεί η διαβούλευση, στην αρχική σελίδα του κεντρικού διαδικτυακού τόπου, σε πίνακες ανακοινώσεων κτηρίων της περιφέρειας και σε κάθε σημείο που προσφέρεται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν με σχόλια που υποβάλουν ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο της διαβούλευσης. Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλουν σχόλια στον υπεύθυνο της διαβούλευσης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ, ταχυδρομικά.

Κάθε ενδιαφερόμενος για τη διαβούλευση μπορεί να απευθύνει  αίτημα παροχής συμπληρωματικού με τη διαβούλευση εγγράφου προς τον υπεύθυνο της διαβούλευσης.

Άρθρο 7 – Χρόνος διενέργειας διαβούλευσης

Μια διαβούλευση μπορεί να έχει ελάχιστο χρόνο διάρκειας τις τρεις εβδομάδες. Στην πρώτη φάση το προς διαβούλευση κείμενο είναι ανοικτό σε δημόσιο σχολιασμό. Με την πάροδο της προθεσμίας αρχίζει η φάση της επεξεργασίας των συμπερασμάτων. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση του κειμένου της τελικής απόφασης.

Άρθρο 8 – Όροι δημοσίευσης σχολίων στη διαβούλευση

Τα ηλεκτρονικά σχόλια αναρτώνται αυτόματα μετά από έγκριση για τη συμμόρφωσή τους με τους όρους χρήσης.

Άρθρο 9 – Αξιοποίηση αποτελεσμάτων διαβούλευσης

Μετά το τέλος της διαβούλευσης η περιφέρεια συντάσσει έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης, όπου συνοψίζονται τα συμπεράσματα των απόψεων που κατατέθηκαν, καθώς επίσης και ποιες απόψεις και με ποιο τρόπο υιοθετούνται.

Άρθρο 10 – Τήρηση κανονισμού

Μετά τη δημοσίευση μιας διαβούλευσης, καθένας μπορεί να υποβάλει στον υπεύθυνο της διαβούλευσης ερωτήματα σχετικά με τη διενέργειά της και την τήρηση του παρόντος κανονισμού και να λάβει αρμόδια απάντηση.

Άρθρο 11 – Ισχύς Κανονισμού

Ο παρών κανονισμός περιλαμβάνει γενικές αρχές. Τα προβλεπόμενα χρονικά όρια ως προς την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ενεργειών είναι ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά και συνδέονται με τις λειτουργικές ιδιαιτερότητες κάθε υπηρεσίας. Κατά τα λοιπά οι γενικές αρχές διαβούλευσης, όπως αυτές εκτίθενται στο παρόν κείμενο δεν συνεπάγονται πειθαρχικές ευθύνες για τους υπαλλήλους ή τα όργανα της περιφέρειας και δεν εδραιώνεται οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλης απαίτησης.

Σημειώνεται ότι η ΠΔΜ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί δίχως προειδοποίηση σε τροποποίηση των όρων του παρόντος κανονισμού, χωρίς να δεσμεύεται απο οποιονδήποτε προηγούμενο όρο.

Ο ιστοχώρος διαχειρίζεται από την Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΔΜ.