It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Το όραμα της ΠΔΜ

Η στρατηγική της ΠΔΜ (σελ. 180-206) αποτυπώνει, μέσω ενός συνεκτικού συνόλου Αξόνων, Μέτρων και Στόχων, τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να εκπληρώσει την αποστολή της και να επιτύχει το όραμά της. Η διατύπωση της στρατηγικής της προσδιορίζεται από την Αποστολή, το Όραμα και τις Αξίες της, αλλά και από τα κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης -περιφερειακής και εσωτερικής-, όπως έχουν προσδιοριστεί και ιεραρχηθεί μετά τη διεξαγωγή ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και τη χρήση του πλαισίου SWOT.

Το όραμα της ΠΔΜ αποτελεί μια συνοπτική διατύπωση της δυνατής και επιθυμητής μελλοντικής της κατάστασης, η οποία θα πρέπει να είναι κατανοητή και να προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερόμενους σαφή εικόνα για το ποια ακριβώς κατεύθυνση σκοπεύει να ακολουθήσει η ηγεσία της. Η δήλωση οράματος προσδιορίζει το πραγματοποιήσιμο όνειρο που συνθέτει το σύνολο των ιδανικών και πεποιθήσεων του οργανισμού σχετικά με το σκοπό και τις αξίες του. Καθορίζει τη μελλοντική κατεύθυνση στην οποία επιθυμεί να κινηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, και συνιστά θεμελιώδη παράγοντα συνεχούς ενεργοποίησης του συνόλου του. Το όραμα διαγράφει τον γενικό επιχειρησιακό προσανατολισμό, μεταφράζοντας την αποστολή σε επιδιωκόμενα αποτελέσματα με πραγματικό νόημα και καθοδηγώντας την κατανομή του χρόνου, της ενέργειας και των πόρων.

Το αναπτυξιακό όραμα της ΠΔΜ για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ήταν: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με Κοινωνική Συνοχή και τον Πολίτη στο Προσκήνιο». Το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας με ορίζοντα την επόμενη πενταετία διευρύνεται και οριοθετείται, με βάση τα νέα δεδομένα, από την αναγκαιότητα για μια:

Ισχυρή Περιφέρεια με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και έμφαση στην Κοινωνική Ευημερία και Συνοχή, μέσω μίας ανταγωνιστικής, ποιοτικής και εξωστρεφούς Βιώσιμης Ανάπτυξης που στηρίζεται στην ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης, προσδίδοντάς της την ταυτότητα ενός σύγχρονου μεταφορικού, ενεργειακού και επιχειρηματικού κέντρου.

Με βάση τα ανωτέρω, σημεία αιχμής του οράματος της ΠΔΜ είναι:

  • Η επιδίωξη της διοικητικής και οικονομικής της αυτοτέλειας

  • Η ευημερία όλων των πολιτών και κοινωνικών ομάδων της Δυτικής Μακεδονίας

  • Η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για μία σύγχρονη και αποτελεσματική Διοίκηση

  • Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης

  • Η ενδυνάμωση της θέσης της Περιφέρειας σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο

Το Όραμα αυτό ευθυγραμμίζεται πλήρως με το αναπτυξιακό όραμα που έχει διατυπωθεί στο πλαίσιο του ΠΕΠ 2014-2020, για τη δημιουργία μιας «διατηρήσιμης, ανταγωνιστικής, περιφερειακής οικονομίας με βιώσιμες θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή και ποιοτικό περιβάλλον», αλλά και με το νέο αναπτυξιακό όραμα που διέπει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 και αποβλέπει «στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης».

Ο ιστοχώρος διαχειρίζεται από την Δ/νση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΔΜ.