It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.
Η κεντρική ιδέα του έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΠΔΜ με το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, είναι ότι η ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί μια ευκαιρία για την προώθηση και υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που μπορούν να αλλάξουν θεμελιακά τη λειτουργία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και την εικόνα της, ως οργανισμού, στα μάτια των εργαζομένων της αλλά και στις αντιλήψεις όσων διαμένουν, επιχειρούν, την επισκέπτονται ή με οποιονδήποτε τρόπο συναλλάσσονται μαζί της.
Η στρατηγική εγγράφεται σε ένα καμβά που περιλαμβάνει το εθνικό και διεθνές πλαίσιο ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη, με τάσεις ανόδου πρός την πρώτη, βαθμίδα χωρών σε θέματα ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο του World Economic Forum, οι μεταρρυθμίσεις ανοικτής διακυβέρνησης συσχετίζονται θετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την απασχόληση. Ακόμα, στην εκπόνηση της στρατηγικής λαμβάνεται υπόψην το εθνικό σχέδιο δράσης της Ελλάδας για την ανοικτή διακυβέρνηση στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στην Open Government Partnership, καθώς η μεθοδολογία διαμόρφωσης και διάρθρωσης του έχει αξιοποιηθεί στον αντίστοιχο σχεδιασμό για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το όραμα είναι στο τέλος του 2019 η Δυτική Μακεδονία να γίνει μια περιφέρεια διαφανής και αποτελεσματική με θεσμούς και υπηρεσίες που ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους σε αυτήν, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους.
Στην προσπάθεια αυτή: α) αξιοποιούνται υπάρχουσες υποδομές και πληροφοριακά συστήματα με κατάλληλες τροποποιήσεις και προσαρμογές, β) ενεργοποιείται το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας με κατάλληλη υποστήριξη και εκπαίδευση, γ) αναπτύσσονται με ευελιξία νέες εφαρμογές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι ο σχεδιασμός και ανάπτυξη σε ενιαία πλατφόρμα, που επικαιροποιείται και συντηρείται εσωτερικά, τoυ κεντρικού δικτυακού τόπου της Περιφέρειας καθώς και των αντίστοιχων για κάθε Περιφερειακή ενότητα σύμφωνα με το πρότυπο οργάνωσης της πληροφορίας που προβλέπει ο “Καλλικράτης” (Ν. 3852/2010 ΦΕΚ Α 87/7.6.2010).
Οι βασικές πενταετείς δράσεις, μέρος των οποίων παρουσιάζεται καθώς υλοποιούνται στον ιστοχώρο https://opengov.pdm.gov.gr/, είναι:
Η συνεχής και μεθοδική ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες (G2C), τις επιχειρήσεις (G2B) και άλλους δημόσιους φορείς (G2G) αποτελεί διαρκή στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Μακροπρόθεσμα, οι υπηρεσίες θα δομούνται και θα παρουσιάζονται στη λογική των life events[1] αξιοποιώντας τον οδηγό της Ε.Ε για τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα των λεξικών που χρησιμοποιούν οι δημόσιες διοικήσεις[2] της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, οι αλληλεπιδράσεις σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία της περιφέρειας αναλύονται, υλοποιούνται και παρέχονται σύμφωνα με την σκοπιά και την οπτική γωνία του εκάστοτε συναλλασόμενου σε αντίθεση με την ‘παραδοσιακή’ αντίληψη που θέλει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες να υλοποιούνται και να παρέχονται σύμφωνα με την εσωτερική υπηρεσιακή γλώσσα και τις αναγκαιότητες της διοίκησης.
Στόχος είναι μέσα από τις ιστοσελίδες της περιφέρειας να μπορεί κάθε συναλλασόμενος να ενημερώνεται με ενιαίο τρόπο, ανεξάρτητα από την περιφερειακή ενότητα όπου διαμένει ή δραστηριοποιείται, για τις υπηρεσίες της περιφέρειας που τον αφορούν, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις ηλεκτρονικές και άλλες διαδικασίες διεκπεραίωσης καθώς και την πορεία υλοποίησης του αιτήματός του.[3]
Ένα πρώτο βήμα είναι η εστίαση στις υπηρεσίες που σύμφωνα με τα δεδομένα της καταγραφής των διαδικασιών στο wiki, έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Το επόμενο βήμα είναι η σταδιακή απλούστευση και ηλεκτρονικοποίηση υπηρεσιών. Οι δυο πρώτες υπηρεσίες που ηλεκτρονικοποιούνται ως πρότυπες είναι η χορήγηση αδειών του προσωπικού και η έκδοση αδειών πλανώδιων μικροπωλητών.
Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στην σελίδα http://apps.pdm.gov.gr/
[1] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισαγάγει τον όρο “life-event services” για να περιγράψει ένα πακέτο υπηρεσιών, οι οποίες σχετίζονται με την ικανοποίηση μιας συγκεκριμένης ανάγκης ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μετάβαση από την αποσπασματική παροχή των υπηρεσιών αυτών από μεμονωμένους δημόσιους ή και ιδιωτικούς φορείς, στην όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη παροχή τους στον πολίτη/επιχείρηση μέσω της συνεργασίας των φορέων αυτών τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο (cross-border services) [European Commission, 2014].
[3] Δείτε το Citizens Charter Handbook του Center for Good Governance: http://www.cgg.gov.in