Στόχος 1 – Ανοικτή ηλεκτρονική διαβούλευση
1.1 Τρέχουσα κατάσταση
Η ηλεκτρονική διαβούλευση σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” δεν πρέπει να αποκλείεται. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχει ενημέρωση για το έργο της επιτροπής διαβούλευσης ούτε κάποια υπηρεσία ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Άλλες περιφέρειες, όπως η Αττική, είτε ενημερώνουν στην ιστοσελίδα τους για το έργο των επιτροπών είτε, όπως οι περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κρήτης, θέτουν σε δημόσια διαβούλευση διάφορα κείμενα για τα οποία δέχονται προτάσεις μέσω email, ταχυδρομικά και με fax.
1.2 Περιγραφή δράσης
Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναγνωρίζοντας τη συμβολή της δημόσιας διαβούλευσης στην καλή διακυβέρνηση αναπτύσει ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η περιφέρεια θα θέτει σε διαβούλευση, πρίν την εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο, κείμενα όπως ενδεικτικά είναι το προσχέδιο του επιχειρησιακού της προγράμματος, τα τομεακά προγράμματα δράσης καθώς και άλλες πράξεις, αποφάσεις και ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Μέσω της ιστοσελίδας διαβούλευσης θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να καταγράφει ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις του οι οποίες και θα δημοσιεύονται κατόπιν ελέγχου. Κάθε διαβούλευση θα αποτελείται από ένα εισαγωγικό κείμενο που θα εξηγεί τους στόχους και το σκοπό της, από το προς διαβούλευση κείμενο δημοσιευμένο κατ’ άρθρο ή κατά παράγραφο ή κατ’ ερώτημα και επιπλέον ως ενιαίο αρχείο, από τυχόν συνοδευτικά βοηθητικά κείμενα. Κάθε διαβούλευση θα είναι ανοικτή σε δημόσιο σχολιασμό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τα οργανωτικά και τεχνικά θέματα της διενέργειας κάθε διαβούλευσης θα ορίζεται ένα υπεύθυνο στέλεχος της περιφέρειας τα στοιχεία επικοινωνίας του οποίου θα είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης.[1]
1.3 Ορόσημα υλοποίησης
- πρώτη έκδοση της πλατφόρμας διαβούλευσης open.pdm.gov/diavouleusi
- διενέργεια πρώτης ηλεκτρονικής διαβούλευσης με θέμα το στρατηγικό σχέδιο ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
- προγραμματισμός διενέργειας διαβουλεύσεων για άλλα θέματα
- υπηρεσία ενημέρωσης ανοικτής διακυβέρνησης μέσω newsletter
- σύνταξη σχεδίου κανονισμού και καλών πρακτικών ηλεκτρονικής διαβούλευσης
- ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία
1.4 Υπεύθυνοι υλοποίησης
- ομάδα ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΕΠΙΣΕΥ
- ΟΔΕ ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΠΔΜ
[1] Πρακτικές εμπειρικές οδηγίες από την Involve για το πως να βάλετε τους πολίτες στο επίκεντρο του συστήματος λήψης αποφάσεων: http://www.involve.org.uk/wp-content/uploads/2011/03/People-and-Participation.pdf
Πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να σας παρουσιάσουμε το WEPOLITICS, ένα νέο ελληνικό start-up που έχει στόχο να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή των πολιτών.
Δημιουργήσαμε το WEPOLITICS (www.wepolitics.gr) ως το πλέον καινοτόμο εργαλείο δημόσιας διαβούλευσης. Συνδυάζοντας ερωτήσεις, δημοσκοπήσεις και real-time στατιστικά με στοιχεία κοινωνικού δικτύου και παιχνιδιού, η πλατφόρμα μας δημιουργεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ευχάριστη εμπειρία πολιτικής συμμετοχής.
Τώρα, μπορούμε να προσφέρουμε την πλατφόρμα για τις αποκλειστικές ανάγκες της δικής σας κοινότητας. Η λύση μας προσφέρει όλες τις λειτουργίες του Wepolitics.gr καθώς και:
– Προσαρμοσμένο όνομα, χρώματα, λογότυπο, URL στις ανάγκες σας
– Προσαρμοσμένη μέθοδο login
– Δημιουργία ειδικού χώρου (forum) για επίσημες, δημόσιες διαβουλεύσεις
– Δημιουργία ειδικού χώρου για Νέα & Ανακοινώσεις
– Παροχή αναλυτικών στατιστικών στοιχείων (με δημογραφικά στοιχεία)
– Παράλληλα, μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε περαιτέρω λειτουργίες και δυνατότητες σύνδεσης με τις ανάγκες τις κοινότητας, σύμφωνα με τις δικές σας κατευθύνσεις (π.χ. συμμετοχικός προϋπολογισμός).
Θεωρούμε ότι αφού υπάρχει ήδη έτοιμη μία δοκιμασμένη λύση, θα μπορούσατε να τη χρησιμοποιήσετε χωρίς να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο.
Ευχαριστώ