Κρίσιμα Ζητήματα ανά Τομέα
Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα κρίσιμα ζητήματα της Περιφέρειας σε κάθε έναν από τους παρακάτω (4) τομείς ανάπτυξης (Άξονες Προτεραιότητας);
-
Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
-
Κοινωνική Μέριμνα, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός
-
Τοπική Οικονομία και Απασχόληση
-
Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και Οικονομικής Κατάστασης της Περιφέρειας
Ιεραρχήστε τα ζητήματα, αρχίζοντας από το πιο σημαντικό.
Απαντήστε αφού πρώτα συμβουλευτείτε το παρακάτω κείμενο.
Κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης που προηγήθηκε ανέδειξε τα στρατηγικής σημασίας Κρίσιμα Ζητήματα Ανάπτυξης (σελ. 158-162) που είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 2015-2019, αξιοποιώντας τις σχετικές Δυνατότητες και Ευκαιρίες. Αυτά, διακρίνονται σε ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης και σε ζητήματα εσωτερικής ανάπτυξης και ομαδοποιούνται, για λόγους συμβατότητας με την οργάνωση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών αλλά και τη διάρθρωση του ΕΠ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, στους ακόλουθους βασικούς τομείς (4 Άξονες):
01. Κρίσιμα ζητήματα στον τομέα «Περιβάλλον και ποιότητα ζωής»
Τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 2015-2019 στον τομέα «Περιβάλλον και ποιότητα ζωής» είναι τα εξής:
-
-
-
Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Περιφέρειας, μέσω αναβάθμισης της θέσης της στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και περαιτέρω βελτίωσης της συνδεσιμότητάς της με τον Ευρωπαϊκό χώρο με ένα αναπτυγμένο πολυτροπικό σύστημα μεταφορών.
-
Βελτίωση της προσβασιμότητας/προσπελασιμότητας μέσω του ενδοπεριφερειακού /τοπικού οδικού δικτύου.
-
Αναβάθμιση και συμπλήρωση των βασικών τεχνικών και ιδίως των ενεργειακών υποδομών και κοινωφελών δικτύων.
-
Ορθολογική διαχείριση των αξιόλογων ποσοτικά και ποιοτικά ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής, με στρατηγικές φιλικές προς το περιβάλλον και απόλυτο σεβασμό προς την ανθρώπινη υγεία και ζωή, την ιδιωτική και δημόσια περιουσία και το δικαίωμα στην εργασία.
-
Υποστήριξη δράσεων για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω προώθησης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων (πράσινη οικονομία με έμφαση στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, αγροτική οικονομία υψηλής παραγωγικότητας και ποιότητας, αξιοποίηση των ΤΠΕ σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP από τη Δυτική Μακεδονία, κλπ.).
-
Ολοκλήρωση προγραμμάτων μετεγκατάστασης οικισμών και οικιστικής οργάνωσης με την κατασκευή σύγχρονων με ειδικό θεματικό περιεχόμενο.
-
Προστασία και στοχευμένη ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς και σύνδεσή τους με την τουριστική ανάπτυξη, προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, βιομηχανικός, γαστρονομικός, φυσιολατρικός, ιαματικός κλπ.).
-
-
02. Κρίσιμα ζητήματα στον τομέα «Κοινωνική μέριμνα, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός»
Τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 2015-2019 στον τομέα «Κοινωνική μέριμνα, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός» είναι τα εξής:
-
-
-
Ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών των αστικών κέντρων και των περιοχών της υπαίθρου, αναφορικά με τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις υγείας, πρόνοιας, παιδείας και αθλητισμού, με γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της ΠΔΜ.
-
Αύξηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της φτώχειας, μέσω της υλοποίησης πολιτικών για ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.
-
Μετάβαση από το μοντέλο του μαζικού, μονοθεματικού τουρισμού σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό, σύμφωνα με τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.
-
Ενίσχυση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της υλοποίησης έργων, πλατφορμών και δικτύων συνεργασίας τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και διατομεακά.
-
Βελτιστοποίηση των συνθηκών δημόσιας υγείας και ενίσχυση της παρακολούθησης και του ελέγχου της επιβάρυνσης που προκαλεί η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ.
-
Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε περιφερειακό επίπεδο με αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και της δυσλειτουργίας κρίσιμων νοσοκομειακών κλινικών, παράλληλα με την αξιοποίηση των ΤΠΕ (μηχανογράφηση, δημιουργία βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονική υποστήριξη, σύσταση κεντρικού ηλεκτρονικού δικτύου για απευθείας σύνδεση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών υγείας).
-
Αξιοποίηση υφιστάμενων δομών που βρίσκονται σε αδράνεια (ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου), αποσκοπώντας στη βελτίωση/αποκατάσταση της υγείας των πολιτών και στην ανάπτυξη «Ιατρικού Τουρισμού».
-
-
03. Κρίσιμα ζητήματα στον τομέα «Τοπική Οικονομία και Απασχόληση»
Τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 2014-2019 στον τομέα «Τοπική Οικονομία και Απασχόληση» είναι τα εξής:
-
-
-
Διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της Περιφέρειας με κυρίαρχο το ρόλο του λιγνίτη και εμπλουτισμό του μίγματος παραγωγής ενέργειας με επενδύσεις περιβαλλοντικά φιλικές.
-
Πολυτομεακή ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών και πολιτικών ενδυνάμωσης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος της ΠΔΜ.
-
Υιοθέτηση της έρευνας και της καινοτομίας (ΕΤΑΚ) καθώς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μέσω συνεργασίας επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας (ειδικότερα των ΜΜΕ) στους τομείς-κλάδους προτεραιότητας που αναδεικνύει η στρατηγική RIS3 στην ΠΔΜ.
-
Ενίσχυση των υποδομών και των δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενδυνάμωση συνεργασιών και δικτυώσεων και προώθηση των συνεργατικών σχηματισμών.
-
Βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, ευρωπαϊκής ή εθνικής προέλευσης, με γνώμονα την ισόρροπη συμμετοχή και ανάπτυξη των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων και τις στρατηγικές και επιχειρησιακές προτεραιότητες της που διασφαλίζουν προστιθέμενη αξία για την περιοχή και τους κατοίκους της.
-
Αξιοποίηση της κομβικής γεωστρατηγικής θέσης της ΠΔΜ στη νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική «γεωγραφία» του βαλκανικού χώρου, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας σύγχρονης και ευέλικτης στρατηγικής διασυνοριακής και διαπεριφερειακής εδαφικής συνεργασίας.
-
-
04. Κρίσιμα ζητήματα στον τομέα «Βελτίωση διοικητικής ικανότητας και οικονομικής κατάστασης Περιφέρειας»
Τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 2015-2019 στον τομέα «Βελτίωση διοικητικής ικανότητας και οικονομικής κατάστασης Περιφέρειας» είναι τα εξής:
-
-
-
Βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης, λειτουργίας και αποδοτικότητας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με απλοποίηση διαδικασιών και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας.
-
Αναβάθμιση και αξιοποίηση εφαρμογών ΤΠΕ, με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των τελικών αποδεκτών των υπηρεσιών της Περιφέρειας (πολιτών/επιχειρήσεων, φορέων).
-
Αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας (υποδομών, εξοπλισμού, πληροφοριακών συστημάτων), προς διευκόλυνση της εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
-
Αναβάθμιση των δεξιοτήτων και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητάς του.
-
Ενδυνάμωση συνεργασιών σε τοπικό, διαπεριφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για επίτευξη συνεργιών και ανταλλαγή εμπειριών-καλών πρακτικών.
-
Βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων.
-
Συστηματική διεκδίκηση αντισταθμιστικών και ανταποδοτικών πόρων από την παραχώρηση προς αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πόρων.
-
-