Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια που κατάρτισε στρατηγικό σχέδιο δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση. Το όραμά μας είναι στο τέλος του 2019 η Δυτική Μακεδονία να γίνει μια περιφέρεια διαφανής και αποτελεσματική με θεσμούς και υπηρεσίες που ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους σε αυτήν, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους.
Τρία είναι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Πρώτον, αξιοποιούμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές και τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου κάνοντας όπου χρειάζεται προσαρμογές.
- Δεύτερον, κινητοποιούμε το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας αναπτύσσοντας περαιτέρω τις δεξιότητές του, με την κατάλληλη υποστήριξη και εκπαίδευση.
- Τρίτον, δημιουργούμε με ευέλικτο και σύντομο τρόπο νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των αναγκών της διοίκησης, των επιχειρήσεων, των πολιτών αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων.
Μέσα από καθημερινές δράσεις η παραπάνω φιλοσοφία προσέγγισης αποδίδει καρπούς στην Περιφέρεια, τι έχει υλοποιηθεί το 2015:
- Σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε διαδικτυακό τόπο ανοικτής διακυβέρνησης που περιλαμβάνει υπηρεσίες διαβούλευσης, συλλογής ιδεών, υπηρεσία ενημέρωσης πολιτών και δημοσίευσης ανοικτών δεδομένων (περισσότερα στο https://opengov.pdm.gov.gr)
- Σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε σε ενιαία πλατφόρμα που επικαιροποιείται και συντηρείται εσωτερικά τον κεντρικό δικτυακό τόπο της Περιφέρειας καθώς και τους αντίστοιχους για κάθε Περιφερειακή ενότητα σύμφωνα με το πρότυπο οργάνωσης της πληροφορίας που προβλέπει ο “Καλλικράτης” (περισσότερα εδώ: https://www.pdm.gov.gr)
- Καταγράψαμε με ενιαίο τρόπο όλες τις υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται στην Περιφέρεια
- Εκπαιδεύσαμε 104 στελέχη της Περιφέρειας στην ενιαία ηλεκτρονική καταγραφή και επικαιροποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται ανα Διεύθυνση. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί διαδραστικά περισσότερες από 600 υπηρεσίες με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την παροχή τους στο http://wiki.ellak.gr
- Αξιοποιώντας υπάρχοντα εξοπλισμό και ανοικτό λογισμικό δημιουργήθηκε υποδομή εσωτερικού υπολογιστικού νέφους με τεχνολογία εικονικών μηχανών και υπηρεσία ηλεκτρονικού καταλόγου
- Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε πλατφόρμα διαλειτουργικότητας, όπου μέσω ενδιάμεσου λογισμικού επιτρέπεται στα πληροφοριακά συστήματα της Περιφέρειας να επικοινωνούν με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου τομέα
- Σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν τρεις πρότυπες ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως: για την προβολή στατιστικών εκλογικών αναμετρήσεων, για την καταχώρηση και διαχείριση της έκδοσης αδειών προσωπικού η οποία διαλειτουργεί με υφιστάμενα συστήματα του δημοσίου και για τη διαχείριση της έκδοσης άδειας μικροπωλητή η οποία διαλειτουργεί με συστήματα της κεντρικής κυβέρνησης. Όλα τα στοιχεία και τα απαιτούμενα έγγραφα ανακτώνται αυτόματα ώστε να μη χρειάζεται ο αιτών να καταχωρήσει ή να προσκομίσει εκ νέου κανένα στοιχείο.
Το 2016 σχεδιάζουμε την ολοκλήρωση της καταγραφής υπηρεσιών, διαδικασιών, ανθρωπίνου δυναμικού, υποδομών καθώς και την απλοποίηση-ηλεκτρονικοποίηση περισσότερων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις. Επίσης, καταβάλουμε προσπάθεια ώστε οι δράσεις αυτές να συνδυαστούν με εξωστρεφή χαρακτηριστικά για τη προώθηση των αξιών της διαφάνειας, της συμμετοχής και της λογοδοσίας.
Η αξιοποίηση υπαρχουσών ανθρώπινων και τεχνολογικών υποδομών σε συνδυασμό με τον ευέλικτο (agile) σχεδιασμό-υλοποίηση μπορούν να παράγουν καινοτόμα αποτελέσματα σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.
—
Η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΟΔΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υλοποιεί τις δράσεις ανοιχτής διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και την Ομάδα Ανοιχτής Διακυβέρνησης της μη-κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα(ΕΕΛ/ΛΑΚ).
Κατεβάστε σε μορφή *.pdf την απόφαση Σύστασης Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από εδώ.