Υπάρχουν φιλόδοξα στρατηγικά σχέδια η υλοποίηση των οποίων υπολείπεται των αρχικών προσδοκιών[1]. Υπάρχουν επίσης ρεαλιστικά σχέδια που δίχως να στερούνται φιλοδοξιών για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, πετυχαίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Με δεδομένο ότι οι στρατηγικοί στόχοι είναι ρεαλιστικοί και ότι υπάρχει πολιτική βούληση για τη συστηματική επιδίωξή τους, η βασική διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία είναι η παρουσία ή όχι μεθοδικής κυλιόμενης παρακολούθησης της υλοποίησης.
12.1 Επίβλεψη
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας να πιστέψουν από την αρχή στις επιχειρούμενες αλλαγές τα στελέχη της ΟΔΕ που θα επιφορτισθούν με την υλοποίηση και την επίβλεψή τους. Επίβλεψη σημαίνει ότι υπάρχει σαφής επιμερισμός των ορόσημων κάθε δράσης σε συγκεκριμένα στελέχη τα οποία παρακολουθούν μέσα από ένα στοιχειώδες σύστημα επιτελικής παρακολούθησης των εργασιών και υποστηρίζουν συνεχώς τα βήματα υλοποίησης των οροσήμων κάθε δράσης. Επίσης, προλαμβάνουν και ενημερώνουν αρμοδίως και έγκαιρα για ενδεχόμενα οργανωτικά, τεχνικά, θεσμικά και διαδικαστικά προβλήματα ή καθυστερήσεις.
12.2 Ανάδραση
Το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εξειδικεύει σε ετήσια βάση τις δράσεις του στρατηγικού χρειάζεται ευκινησία και προσαρμοστικότητα. Τα επιβλέποντα στελέχη συλλέγουν σχόλια, απόψεις και παρατηρήσεις για την εφαρμογή της παρεμβάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους (στελέχη περιφέρειας, πολίτες, επιχειρήσεις, κοινωνία πολιτών, τοπικοί φορείς) και επικαιροποιούν ανάλογα το επιχειρησιακό σχέδιο.
12.3 Αξιολόγηση
Σε ετήσια βάση με ευθύνη της ΟΔΕ ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παράγεται γραπτή επιτελική έκθεση αξιολόγησης με έμφαση στην ποσοτική παρουσίαση του βαθμού επίτευξης στόχων αλλά και στην ενδελεχή ποιοτική παρουσίαση του είδους των ενδεχόμενων προβλημάτων και των αποκλίσεων που εμφανίζονται. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και εξειδικευμένες προτάσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού.
[1] Σύμφωνα με ανάλυση της προόδου εφαρμογής των εθνικών σχεδίων δράσης στην OGP, χώρες όπως η Ελλάδα, η Εσθονία και η Ρουμανία χαρακτηρίζονται με τον όρο «Pretenders” καθώς ενώ παρουσιάζουν φιλόδοδα σχέδια εντούτοις αποτυγχάνουν στην υλοποίηση: http://blog.okfn.org/2014/08/22/open-government-countries-ranking-2013-based-on-ogp-data/